Ütopyalar Mimarı Elon Musk’ın Şehrinde Hız Mı Yavaşlık Mı Kazanacak?

Elon Musk, Mars projelerini sürdürürken “dünyada bir şehrim olsun” diye düşündü ve bu konuda düşünen ilk kişi oldu.

SpaceX, Tesla, Neuralink derken Twitter ile ilgili yaşanan sansasyonlarla gündemden düşmeyen teknoloji girişimcisi Elon Musk, projelerine proje eklemeye devam ediyor. Son açıklamasına göre Elon Musk, ABD’nin Teksas eyaleti yakınlarındaki bölgede kendi şehrini inşa etmeyi planlıyor. Şehir, Boring ve SpaceX tesislerinin yakınında kurulacak ve şehirde Musk’ın şirketlerindeki çalışanlar oturacak.

Elon Musk
ELON MUSK

Musk fikri ortaya atmış olsa da bazı kaynaklara göre henüz yasal başvuru yapmamış.

Tabi bir diğer ayrıntı da Teksas yasaları uyarınca bir bölgenin şehir kabul edilebilmesi için başvuru öncesinde bölgede oturanların en az 201 kişi olması gerekiyor. Daha sonrasında onay süreci başlıyor. Şu anki plana göre şehirde 110 ev yapılması planlanıyor ve evlerde 1 kişi bile otursa yasal gereklilik yerine getirilmiş olacak.

Şehrin adı Snailbrook: Salyangoz bir metafor mu?

Şehrin adının ne olacağına dair söylentiler olsa da kaynaklara göre “Snailbrook” ismi geçiyor yani Salyangoz Kasabası. The Wall Street Journal kaynaklı bilgilere göre Musk, bölgedeki tarım arazilerini satın aldı, şehir planlaması yapıldı ve halihazırda şehir inşa aşamasında bulunuyor.

Bu şehirde çalışanlarının uygun kira ile kalmak ve ev-iş yakınlığı gibi avantajlara sahip olacakları yönünde açıklamalar var. Ama belki de Elon Musk koloni kurmaya Mars yerine önce dünyadan başlamak istedi. Kim bilir… Uzun vadede yeni bilgilerle aydınlanabiliriz.

Bana ilginç gelen şehrin ismini salyangozdan alması. Elon Musk’ın daha önce “snail” yani salyangoz ile ilgili paylaşımları olmuştu. Salyangoz Elon Musk’ın tünel projesinin maskotu. Elon Musk’a ait Boring Company, en verimli tünel kazma teknolojisini kimin geliştirebileceğini görmek için bir yarışma başlatacağını duyurmuş ve 2021 İlkbaharında başlaması planlanan “Sıkıcı Olmayan Yarışma”da, yarışmacılardan bir salyangozdan daha hızlı tünel açma hedefine ulaşmalarını istemişti. İlk başta bunun baştan kazanılmış bir yarış olduğunu düşünebilirsiniz.

Salyangozlar doğaları gereği en yavaş hayvanlardan. Fakat aksi bir durum ise salyangozların toprakta delik açmakta makinelerden çok daha iyi olması. O dönemde Boring Company’nin sık sorulan sorular sayfasına göre, ortalama bir salyangozun bir Tünel Açma Makinesinden (TBM) 14 kat daha hızlı olduğu paylaşılmıştı. Diğer yandan bölgeye asıldığı iddia edilen “Hoş geldiniz, snailbrook, tx, est. 2021.” Tabelaları konunun 2021 ile olan ilişkisine de atıf yapıyor gibi.

Teknik olarak bu böyle. Fakat söz konusu bir şehrin ismi olunca?

Salyangoz ve sembolizm noktasında birçok farklı görüş var. Bunlara ilaveten salyangoz doğasından dolayı yavaşlıkla ilişkili olması nedeniyle “Citta Slow” yani yavaş yaşam akımının da sembolü. Cittaslow yani yavaş/sakin şehirler yavaşlığın sembolü salyangozu kendine logo edinmişlerdir. Felsefi olarak baktığımızda bu yaklaşım şunu söyler: Zamanın tadına varmak için sakinleş, yavaşla ve tadını çıkar. Cittaslow; “yaşam; yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmalı” felsefesini temel alır. Acaba Elon Musk bu ütopyasında teknolojinin baş döndürücü hızının yanında hem kendine hem çalışanlarına daha dingin ve daha yüksek farkındalıklı bir ortam mı sunmayı planlıyor? Malum aşırı hız farkındalığı ve yaratıcılığı azaltıyor ki bu iki kavram inovasyonun olmazsa olmazı.

Her iki senaryonun da muhtemel olduğu ütopik şehir ile ilgili gelişmeler bakalım neler olacak, göreceğiz.

İlgili Konular