Dünya çapında başarılarıyla, ödülleriyle adından söz ettiren, ülkece gurur duyduğumuz, yaratıcı tasarımların sahibi modacı Atıl Kutoğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Atıl Bey merhabalar. Öncelikle bu keyifli röportaj için teşekkür ederiz.
Türkiye’yi dünyada gururla temsil ediyorsunuz. Kariyer yolculuğunuzdan bahseder misiniz?
Daha lise yıllarımda, İstanbul Alman Lisesi’nde öğrenciyken modaya ilgi duymaya başlamıştım. Okulda defileler düzenledim tasarımlarımı okulun hoş kızları taşıdılar. O yıllarda tatillerde, Vakko ve Beymen’de staj yaptım. Sonra Avusturya, Viyana’da üniversitede işletme okudum. Tramvayda rastladığım, yardım istediğim Viyana Belediye Başkanı Helmut Zilk’ten aldığım bursla ilk koleksiyonumu sergiledim, ilk defilemi yaptım. Okul bittiğinde kendi atölyemi açmıştım. Münih’te en iyi genç modacı ödülünü aldım, Düsseldorf Moda Fuarı’na koleksiyonumu sergilemek üzere davet edildim. Daha sonraysa kreasyonlarımla ABD’nin yolunu tuttum ve NY Moda Haftası’nda uzun yıllar koleksiyonumu defilelerle sergiledim. New York Times vs gibi önemli medya organları övgüyle bahsettiler. Defalarca Avusturya’nın en iyi modacısı ödülünü aldım, 2013 yılında Avusturya devletinin en yüksek onur nişanına layık görüldüm. Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied takdım etti.
Yaratıcılığınızın ve tasarımlarınızın ilham kaynakları neler?
Ben kültürel öğelerden çok etkileniyorum. Belki uzun yıllar uzak yaşadığım için Türk kültürünün zengin mozaiği bana hep büyük ilham veriyor. Bazen de Avusturya’da gezdiğim bir müze veya sergi, veya izlediğim bir film beni etkileyebiliyor ve bunlardan kreasyonlarim için ilham alıyorum. Mimari unsurlar da beni çok etkiler. Ama Türkiye’den, kültürümüzden, Anadolu’dan esintilerle buluşuyor tüm bunlar.
Tasarımlarını taşıyan ünlü isimler kimler?
Kısa süre önce Viyana’da birlikte yardım defilesi düzenlediğimiz, Avusturya Başbakanı’nın eşi Katharina Nehammer son zamanlarda hep kreasyonlarımı taşıyor. Avusturyalı film yıldızları Nicole Beutler, Sonja Kirchberger, Patricia Aulitzky, Tv ana haber sunucusu Nadja Bernhard sıklıkla bizden giyiniyorlar. Belçikalı pop yıldızı, sanatçı Viktor Lazlo, Prenses Camilla von Habsburg, Prenses Mahkameh Schaumburg-Lippe, Kontes Melissa von Faber-Castell, Naomi Campbell, Karolina Kurkova hep kreasyonlarımı taşıyan ünlüler. Türkiye’den de Nevbahar Koç, Berna Yılmaz, Afet Karacan, Ahu Tuğbay, Efsun Yazıcı, Ender Mermerci, Pervin Ersoy gibi hoş hanımlar markamızı ve koleksiyonlarımızı tercih ediyorlar.. Geçmiş yıllarda Madonna, Jessica Alba, Cathrine Zeta Jones ta bizden kreasyonlar taşımışlardı.
Sizce dünyada Türk modasına bakış açısı ne durumda?
Dünyada Türkiye’nin iyi bir tekstil ülkesi olduğu biliniyor, Türkiye’de birçok marka için kaliteli ürünler üretildiği biliniyor. Ancak bir moda ülkesi olarak, iyi bir imajı tam oluşmaktayken, şimdi tekrar ordan uzaklaşmış görünüyoruz malesef. İstanbul Moda Haftası’nın yıldızının yüksek olduğu yıllarda, ki ben de defalarca uluslararası isimler topmodeller vs getirerek koleksiyonlarımı sergiledim. Istanbul Fashion Week’te, şimdi bu moda haftası yapılamıyor. Avrupa’da tanınan, dünyada bilinen markalarımız modacılarımız çok az, bu konuda hakettiğimiz yerde değiliz.
Sizin gibi Türk modacılar dünyada bireysel başarılarıyla ön plana çıkıyor. Türk modasının dünyada daha fazla söz sahibi olması için sizce neler yapılabilir?
Bunun bir ülke politikası yapılması gerekiyor. Evet burda güzel adımlar atılıyordu, Itkib, Ithib, Tim gibi yarı devlete bağlı kuruluşlar, içinde bizlerin de yeraldığı güzel projelere imza attılar dünya platformuna, bizleri lokomotif olarak öne sürerek, Türk modasını çıkarttılar. Ama bu projeler, bütçeler artarak çoğalacağına, malesef azaldı yada durdu. Markalarımıza, uluslararası modacılarımıza daha çok destekler verilmesi gerekiyor. Tüm bunları İtalya, Fransa 1960larda 70’lerde başarılı şekilde gerçekleştirdikleri için bugün dünya modasına hükmeden konumlarındalar.
Türkiye’de moda eğitimini geliştirmeye yönelik neler yapılabilir?
Bu konuda da güzel adımlar atıldı. Önemli üniversitelerde moda tasarım bölümleri mevcut. Bu konuda benim fikrim, daha çok sektörle içiçe çalışılmalı, işin profesyonellerinden destek olarak öğrenim gerçekleşmeli, ve yurtdışı bağlantıları kurulmalı, yurtdışıyla dirsek temasında olmalı eğitim kurumları.
Depremzede çocuklar için bir yardım defilesi düzenlemiştiniz. Etkinlik nasıl gerçekleşti?
Biz önce Viyana’daki butiğimizde T. C. Viyana Büyükelçiliğimizle birlikte büyük bir yardım etkinliği gerçekleştirdik. Avusturya Büyükelçimiz Ozan Ceyhun ve eşi Azize Ceyhun bizzat organizasyonla ilgilendiler, birlikte gerçekleştirdik. Çok katılım sağlandı, ünlü isimler butiğimize gelerek etkinliğe katıldılar.
Atıl Kutoğlu – Avusturya Başbakanının Eşi Katharina Nehammer
Moda trendlerine yön veren kriterler sizce neler?
Aslında dünyanın belli merkezlerindeki modern avangard gençlikten, onların alışkanlıkları, bakış açıları, moda dünyasında söz sahibi modacıların radarına giriyor ve yeni trendler bu şekilde oluşuyor. Los Angeles, New York, Londra, Tokyo’ daki çılgın gençlik, pop starlar modacıları etkiler oldu. Eskiden böyle değildi, aristokratlar, Prensesler, ünlü divalar modacıların ilham kaynağı oluyordu. Şimdiyse sokak modası, sokaktaki gençlik bunların yerini almış görünüyor.
Son yıllarda yerel kültürler öne çıktığı kadar bir yandan da küreselleşme kültürü etkiliyor. Siz modada son zamanlarda yaşanan değişimlerle ilgili neler düşünüyorsunuz?
Herşey tamamen küresel artık. Yerellik kalmadı gibi. Heryerde aynı sanatçıların eserleri sergileniyor, aynı müzikler hakim, ve gençler de benzer giyim tarzlarını uyguluyor . Çünkü herkes birbiriyle connected. Sosyal medya çok hızlı. O yüzden ben, bizim kültürümüzün zengin mozağini, ülkemizin coğrafyasındaki çeşitliliği, mimarimizdeki öğeleri, günlük çılgın trendlerin içine melanj etmeyi seviyorum. Böylelikle çizgim, benim imzam farklılık kazanıyor.