Özel Röportaj | Amavi Alaçatı

Alaçatı’da faaliyet gösteren Amavi Restoran’ın kurucusu Mert Mert ve Executive Şef Can Aras ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

amavi alaçatı

Amavi projeniz nasıl ortaya çıktı?

Amavi’yi seafood deniz ürünleri üstüne yaptık. Normal balıkçı yapmadık. Aslında deniz ürünleri yaptık ama biz onu daha farklılaştırmaya çalıştık. Daha böyle kokteyl ve deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu bir konsept. Bilirsiniz balıkçılarda mezeler hazırlanır dolaba konulur oradan seçilir, orda bekler yani bir süreleri vardır. Biz herşeyİ anında birleştirme, taze birleştirme ve içine koruyucu madde koymama mantığında ilerledik. Şimdi yerini buldu  artık.

Amavi’nin bir anlamı var mı?

Amavi sevgi, aşk anlamına geliyor Latincede. Hani meşhur bir söz vardır ya Geldim, Gördüm, Sevdim o oradan çıktı. Diğer yandan Alavya Otel’in işin içinde olmasıyla birlikte Amavi’nin kurumsal kimliği önemliydi. Çünkü Erol ve Rana Tabanca bu konuda çok titizler.

Menü tercihleriniz nasıl şekilleniyor?

Amavi, Alavya otelin içinde olduğu için 12 ay açık. Üstü kapanıyor, klima aksamı, sobaları var. Orda bakarız Can Şef ile seçimleri yaparız. Oranın imzası dediğimiz yemekler var. Onlar kalır müşteriden aldığımız geri bildirime göre de belirlenir. Sonra bu sene yeni ne koyalım diye bakarız. Yeme içme sektörünü de farklı yerlerden takip ediyoruz. Sonra birlikte denemelerle yemekler ortaya çıkıyor.

Biz balığı dinlendiririz. Amavi’ye dry age dolabı koyduk. O özel yapım bir dolap. Belli bir derecesi var. Balık, temizliği yapıldıktan sonra asılır dolaba dinlenmeye bırakılır. Balığına göre de dinlenme zamanı vardır.

Yeni şubeler düşünülüyor mu?

Amavi için şu an bir İstanbul projesi var, görüşülüyor. O bu ayın sonlarına doğru belirlenecek.

Sürekli gelen ünlüler veya müdavimleriniz var mı?

Amavi’de ağırladığımız iş, sanat, spor ve basından ünlü misafirlerimiz var. Sürekli gelen, burada ikamet eden misafirlerimiz de çok oluyor.

Yabancı müşterileriniz var mı?

Amavi’de çok yabancı müşteri var. Yabancı müşteri oranı %40’a 60 dır. Hatta bazen yerliyi bile geçiyor.

Yabancı müşteriler sosyal medyayı, beğenileri, paylaşımlardaki yorumları çok iyi kullanıyorlar. Menü görsellerine de çok dikkat ediyorlar.


Sohbetimize Amavi Alaçatı Executive Chef Can Aras ile devam ediyoruz.

Amavi kendisini nasıl konumlandırıyor?

Burası bir balıkçı ama biraz daha farklı konumlanmış durumda. Esas özelliğimiz dry age balık yapıyor olmamız. Taze de var tabiki ama dry age dolabını da kullanıyoruz sıklıkla.

amavi alaçatı

Misafirlerin menüdeki tercihlerini nasıl değerlendirirsiniz?

Bu sene 3. Senemizdeyiz ve gelen misafirin neredeyse yüzde 90’ı dry age olarak tercih ediyor. Misafir portföyümüz bu noktada oturmuş durumda, bilerek geliyorlar.

Menünün içeriğinde neler var?

Bol miktarda çiğ ürün servis ediyoruz. Özellikle soğuklar kısmında yelpazemiz son derece geniş. Ana yemekler kısmında da misafirlerimize tamamen bırakabiliyoruz. Yani ana yemeklerde kısa bir menümüz var ama misafirimiz kendi seçimini yapıp nasıl pişirilmesini istediğini talep edebiliyor. Farklı pişirme tekniklerimiz var. Odun fürunu, kömür ızgarası, tava, tereyağında poşe gibi pek çok teknik kullanarak pişirebiliyoruz. Bu tercih misafirimize kalmış.

Amavi’nin misafir kapasitesi nedir? Rezervasyon gerekiyor mu?

Rezervasyonlu çalışıyoruz.100 kuverlik bir mekan burası. 120 yede çıkabiliyoruz. Sadece akşam servisinde açığız. Akşam 18.30 gibi açıyoruz.

Menüye yeni ekleme yapıldı mı bu sene için?

Menü zaten sürekli değişiyor. Bizim tercihlerimize göre de şekilleniyor. Tabiki sezonsal ürünleri kullanıyoruz. Bütün tabaklar ona göre değişiyor ana yemek tabaklarındaki ölçüler mesela. Dolayısıyla ekleme çıkarma durumu oluyor.

Sürekli gelen misafirlerimiz de çok oluyor. Onların sürekli istedikleri ve sordukları ürünler oluyor. Dolayısıyla bu tarz ürünler  menüde sürekli sabit olarak yer alıyor. Geriye kalan ürünlerde değişiklikler oluyor.

Amavi Alaçatı

En çok tercih edilen ürünleriniz neler?

Ceviche, levrek tartar, lombster roll, deniz mahsüllü makarna, ıspanak salatası tercih ediliyor ve menüde sürekli yer alıyor.

İçecek menüsündeki alternatifler neler?

Şarap ve kokteyl ağırlıklıyız. Ama rakıya göre de gidebiliyoruz. Çok fazla rakı çeşidimizde var. İlk açıldığımızda daha çok rakı, meze ağırlıklı bir yerdik. Daha sonra hem kendi düşüncelerimiz hem de misafirlerimizin talepleri doğrultusunda yavaş yavaş artık mekan kendi tarzını buldu. Genelde misafirimiz şarap ve kokteyl içiyor.

İçecek yada menü için misafirlere ne tür önerilerde bulunuyorsunuz?

Misafirlerimiz masaya oturduklarında ben yada servise bakan arkadaşlarımın ilk sorduğu soru ”Bu akşam ne içeceksiniz?” olur. Tercihlerinin rakı, şarap ve ya kokteyl olmasına göre önerilerimizle yönlendiriyoruz.

Turistlerin Amavi’ye ilgisi nasıl?

Yabancı turist olarak oldukça çok müşterimiz var. Özellikle Azerbaycan, Rusya ve Kuzey Avrupa İsveç, Norveçten gelenler var.

Amavi’ye özel kokteyl spesyaliniz var mı?

Okan’ın bir çok spesyali var. Bana da sürekli denemem için alternatifler getirir zaman zaman. Bu konuda Okan da bilgi verebilir.

Barmen Okan Topçudan Pink Lady Kokteyli

kokteyl

İlgili Konular