Merhabalar,
Bu yazımda sizlere yapay zekadan ilham alarak eserler yaratan sanatçılardan bahsedeceğim.
İnsanın düşünme şeklinden esinlenilerek tasarlanan yapay zeka farklı yöntemlerle yine insanın yaratıcılığına katkı sağlıyor. Aslında işin içinde gerçekten müthiş bir döngüsellik var! Yapay zekanın sanata katkıları, sanatın tanımının ve algısının genişlemesine de yol açıyor. Sanat ve teknoloji arasındaki bu entegrasyon, yaratıcı ifadenin sınırlarını zorlamaya ve sanatın geleceğini şekillendirmeye devam edecek.
Şimdi haydi gelin kendi yaratıcılığının ötesinde yapay zekadan da ilham alarak eserler yaratan sanatçılarla bir yolculuğa çıkalım.
Refik Anadol
Ülkemizi dünyada son derece başarılı şekilde temsil eden medya sanatçısı ve yönetmen Refik Anadol, yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanarak görsel sanatlar alanında yenilikçi eserler üretiyor. Çalışmalarında genellikle büyük veri kümeleri ve algoritmalar kullanarak dinamik ve hipnotize edici görsel enstalasyonlar oluşturuyor.
Refik Anadol ve stüdyosu, mimari alanları ve cepheleri canlı medya sanatları için dev tuvallere dönüştürmesiyle tanınıyor. Anadol, genellikle canlı işitsel/görsel performanslar ve sürükleyici enstalasyonlarla eşleştirilmiş, mekâna özgü kamusal sanat ve veri heykelleri yaratıyor.
Anadol’un çalışmaları, bilişimin zorluklarını, olanaklarını ve makine zekası çağında insan olmanın ne anlam taşıdığını ele alıyor. Anadol’un ödüllü projeleri, makinelerin gündelik hayatımıza hâkim olmasıyla birlikte zaman ve mekân algısının ve deneyiminin nasıl kökten değiştiğini de gözler önüne seriyor.
Sougwen Chung
Chung, robotik ve yapay zeka teknolojileri ile işbirliği içinde çizimler yapan bir sanatçı. İnsan ve makinenin yaratıcı iş birliğini inceliyor ve bu süreçte ortaya çıkan eserler, hem teknolojinin imkanlarını hem de sınırlarını sorguluyor.
Alexander Reben
Alexander Reben, sanat ve teknoloji aracılığıyla insanlığı araştıran bir sanatçı ve robotikçi.
Alexander Reben’in çalışmaları yapay olanın özünde insani olanın doğasını araştırıyor. Yapay felsefe, sentetik psikoloji, algısal manipülasyon ve teknolojik büyü gibi araçları kullanarak, varoluş biçimimizi tartışmasızca şekillendiren icatlara olan evrimsel bağlılığımızı gün ışığına çıkarıyor. Bunu sadece kim olduğumuzu anlamaya yardımcı olmak için değil, aynı zamanda yapay yaratımlarımızla devam eden kod geliştirmemizde kime dönüşeceğimizin üzerinde düşünmek için gerçekleştiriyor.
Pindar Van Arman
Pindar Van Arman CloudPainter’ı icat etti ve on yılı aşkın süredir yapay zeka, robotik kollar ve 3D baskı kullanarak resim yapan robotlar yarattı.
Gene Kogan
Gene Kogan, dünyanın ilk merkezi olmayan otonom sanatçısını geliştiren bir sanatçı, programcı ve yaratıcı yapay zeka alanında önde gelen bir eğitimcidir.
Gene Kogan, üretken sistemler, bilgisayar bilimi ve yaratıcılık ve kendini ifade etmeye yönelik yazılımlarla ilgilenen bir sanatçı ve programcıdır. Çok sayıda açık kaynaklı yazılım projesinde ortak çalışmakta ve kod ile sanatın kesiştiği konularda atölye çalışmaları yapmakta ve dersler vermektedir. Gene, sanatçılar, aktivistler ve yurttaş bilim insanları için makine öğrenimi hakkında ücretsiz bir kitap olan ml4a’yı başlattı ve konunun daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırmak için düzenli olarak video konferanslar, yazılar ve eğitimler yayınlıyor.
Roman Lipski
Roman Lipski Berlin’de yaşayan bir ressam ve şu sıralar sanatçı ile yapay zekâ arasındaki potansiyel diyalogları araştırıyor.
Roman Lipski 1989’dan beri Berlin’de yaşayan ve çalışan Polonya doğumlu bir ressamdır. Ünlü sanatçının eserleri Japonya’daki Nagoya/Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Çin Ulusal Sanat Müzesi ya da İstanbul’daki Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi gibi dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda müzede sergilenmiştir. Ayrıca, Berlin’deki Hamburger Bahnhof’taki Marx Koleksiyonu, New York’taki Alex Katz Vakfı ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi koleksiyonu gibi çeşitli sanat koleksiyonlarında da eserleri yer almaktadır. Roman Lipski, şu anki projesi Unfinished’de YQP & Birds on Mars ile işbirliği içinde sanatçılar için ilk dijital ilham perisini geliştiriyor.
Sofia Crespo
Sofia Crespo biyolojiden esinlenen teknolojilerle çalışan bir sanatçı. Şu anki odak noktası, organik yaşamın kendini simüle etmek ve evrimleşmek için yapay mekanizmaları nasıl kullandığını ve teknolojilerin tamamen ayrı bir nesne değil, onları yaratan organik yaşamın yanlı bir ürünü olduğu imasını araştırıyor. Ayrıca makine öğrenimi teknikleriyle çalışan sanatçıların rolündeki dinamik değişimle de ilgileniyor.
Ahmed Elgammal
Bilgisayar bilimi profesörü ve sanatçı Ahmed Elgammal, yapay zeka destekli sanat üreten bir diğer önemli isim. Dr. Ahmed Elgammal, öncü çalışmalarıyla yapay zekanın insan müdahalesi olmadan yaratıcı olup olamayacağını araştıran bir profesör, araştırmacı ve girişimcidir.Elgammal’ın yarattığı yapay zeka programı, sanat tarihindeki çeşitli stilleri öğrenip yeni eserler oluşturabilir.
İşte tüm bu çalışmalar, yapay zekanın sanatsal yaratıcılığı nasıl taklit edebileceğini veya sanatçılara ona nasıl ilham vererek katkıda bulunabileceğini gösteriyor.