Zafer Hanım merhabalar, öncelikle bu keyifli röportaj için çok teşekkür ederiz.
Zafer Hanım merhabalar, öncelikle bu keyifli röportaj için teşekkürler. Kendinizdeki sosyal sorumluluk vizyonunu nasıl keşfettiniz?
Çocuklarım okula başladıklarında bende onların okullarındaki yardım çalışmalarına bir veli olarak her türlü desteği vererek başladım. Bu arada oğlum Koç lisesinde okurken Aile Birliği Başkanlığı yaptım .Tüm bunlarla uğraşırken kendimde ki organizasyon yeteneğini keşfettim. Büyük organizasyonlarla insanları da projelerimin içine katıp birlikte yardım etme fikrini aşılamaya çalıştım. Örneğin Kemer Country’de yemek festivalleri gibi, İstanbul Golf Kulübü iş birliği ile Antalya’da golf turnuvaları gibi. Dostlarım her zaman destek verdiklerinde, kendilerini benimle birlikte uğraştığımız sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olduklarını hissettiler. Karşılıksız hizmetin keyfine vardılar.
Yeni dünya düzeninde sosyal sorumluluk projelerinin önemi sizce nedir?
Okullarda okurken 15.yüzyılda şu oldu,19. Yüzyılda şu oldu gibi tarihi değişimleri masal gibi dinlerdik, şimdi bizde 21.yüzyılın 20.yüzyıdan ne kadar farklı olduğunu görüyoruz. Dünya hızla değişirken sosyal sorumluluk projelerinin önemi daha da çok artıyor.Örneğin hızla gelişen teknolojiye ulaşamayan gençler için özel destek programları yapmak gibi gibi. Devlet de Sosyal Sorumluk projelerinin önemini anlamış üniversitelerde okutuluyor ve uygulama yaptırılıyor.
Uzun yıllardan beri bir çok derneğin başkanlığını ve üyeliğini yürütmektesiniz. Üye olacağınız dernekleri nasıl seçtiniz?
Hayat tesadüflerle dolu, ben kendim seçmedim, genellikle seçildim. Epos7 derneğini İlber Ortaylı’nın tavsiyesi ile kurdum. Sen tarih konusunda çalışmalısın, çevrene sevdirmelisin ve anlatmalısın dedi. Bende o dönem yakınımda ki arkadaşlarımla Epos7 derneğini kurdum.
Son kurduğum dernek olan Kültürel Dönüşüm Derneği tam da yukarıda bahsettiğim gibi değişen dünyada eski ile yeninin uyuşumu için kurulmuş bir dernek.
Gördüğünüz gibi dernekler, ihtiyaçlar için kuruluyor. İhtiyaç olan her konuda çalışabirim, çalışıyorum da.
Şu anda kültürel dönüşum derneği başkanı olarak sizi diğer derneklerden ayrıştıran unsurlar neler?
KD Derneği olarak yeni projeleriniz neler?
Biraz önce bahsettiğim gibi ben fayda odaklı bir insanım. Kültür o kadar geniş bir kavram ki, ülkemizde muazzam bir yemek kültürü var, geleneklerle, yenilikler iç içe. El işi bambaşka bir dünya, şarkılarımız, folk danslarımız o kadar zengin ki biz araştırmacılara destek verip uluslararası çalışmalar yapmak istiyoruz. Ben çalıştığım tüm guruplarla siyaset dışı çalıştım. Halen de aynı doğrultuda çalışıyorum. Belki de başarımın sırrı bu. Siyasete karışmıyoruz, biz taraf değiliz biz insanımıza destek veren oluşumlarız.
Alışılagelmiş organizasyonlar ve yardım toplama nasıl farklılaştırılır?
Artık sosyal sorumluluk projelerini iş gibi düşünmek gerekiyor. Çok başarılı gençlerimiz var ben onların çalışmalarını yakından takip ediyorum ve çok da gurur duyuyorum
Kahramanmaraş depremlerinde neler yaptınız?
Ülkemizde meydan gelen deprem felaketi bizi derinden sarstı bir süreliğine çalışmalarımızı bu bölgeye yönlendirdik. En son Hatay Samandağ da bir eğitim obasına sağlı kabini olarak kullanılmak üzere konteyner bağışladık. Hatay ve çevresinde ki bazı özel ç değerler kaybolmasın diye yerel halktan özel bilgiler aldık o konuda çalışmalar yapıyoruz örneğin ipek dokuma gibi.
Deprem bölgesinde bundan sonra nasıl bir yol izlenmeli yardımlar konusunda?
Deprem bölgesinde bundan sonrası için bir seri toplantılar yaptık katılımcılar Türkiye iş hayatında önemli konumda ki profesyonellerdi. Bölgede sorun çoktu yapılacak çok iş vardı. İlk günlerde herkes var gücüyle bir şeyler yapıyordu sonra neler olur bilemiyorum. Biz elimizden geldiğince yardımlarımızı durdurmadan çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz. Ben Unicef yardım meleği olarak da çalışıyorum. Unicef sahada çok güzel işler yapıyor, tüm dünyadan deprem için güzel yardımlar geldi. Şu anda çılgınca aşılama devam ediyor. Salgınlar başladı, hijyen büyük sorun. Öncelikle anlık sorunlarla baş etmeye çalışıyoruz. Koruncuk da mütevelliyim kız çocukları ile ilgili çalışma yapılıyor. Ortada kalan bir sürü yaşlı var onlar için arayış içindeyiz. Kahev derneğinin deprem bölgesinde harika çalışmaları var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile Hatay’da çelik bir okul yapmak üzere yola çıktılar, biz onlara destek vermek istiyoruz. Benim çalıştığım, içinde bulunduğum tüm grupların çalışmaları direk fayda amaçlı olduğu için tüm çalışmalar yerini buluyor. Örneğin Epos7 depremde zorluklar yaşamış 55 üniversite talebesine ayda 1000₺ burs veriyor. Başağrısı Derneği yüzlerce üye doktorlarla tüm Türkiye’de migren konusunda farkındalık çalışmaları yapıyor.