Ecehan Ersöz-2023’de Kişisel Gelişim Radarınızda Neler Olmalı?

Kişisel Gelişim

Yeni bir yıla girmemize sayılı zaman kala eski seneyi geride bırakırken, 2023’ü karşılamanın heyacanını yaşıyoruz. Bir yandan hayatımızdan geçen bir seneyi değerlendirirken diğer yandan da yeni seneye en iyi şekilde uyum sağlamayı hedefliyoruz.

İşte yeni yıl planlamamızda ve hedeflerimize katkı sağlayacak öneriler

Sınırlayıcı İnançları Aşmak

Sınırlar hedeflere gitmemizi engelleyen bariyerlerdir. Bazen somut bazen soyut olabilirler. Bu engeller hem bizden hem de çevremizden kaynaklanabilir. Engelleyici kişiler, koşullar, düşünceler bunların başında gelir. Amaçlarınıza giden yolu tıkayan bu tür sınırlandırmaları farkederek aşmak hız ve ilerleme kazandırır. Aksi takdirde sizi geriye çeken bir kuvvet olarak size zaman kaybettirirler. Potansiyel dediğimiz gücü ortaya çıkarmanın yolu buradan geçiyor. Adımlarınızın küçülmesine izin vermeyin!

Motivasyon konuşmaları ve sözlerini eksik etmeyin.

Motivasyon hem iç dünyamızdan hem de dış dünyadan beslenir.  İç motivasyonunmuzun aktif olması içinde zaman zaman ilham alacağımız, bize güç veren, destekleyici hikayelere yada konuşmalara ihtiyaç duyarız. Bu konuşmalarla içimizdeki enerjinin ve cesaretin artmasına katkı sağlar.

O yüzden çevremizdeki olumlu insanlar, ilham veren başarılar, sözler bu sene de çevrenizi sarıp sarmalasın.

Özşefkati Devreye Almak

İletişimin birçok çeşidi var ve bunların en başında kendimizle kurduğumuz iletişim geliyor. Kendimizle biz bizeyken nasıl bir sohbet içerisindeyiz? Yargılayıcı mı, aşırı sorgulayıcı mı yoksa yapıcı bir yaklaşımda mıyız? Kendimize ve çevremize karşı pozitif olmanın temelinde özşefkat yer alıyor. İyiye, doğruya, olumluya giden bir hayat yolculuğu için iç sesimiz ve düşüncelerimizle kendimize de şefkatli davranmamız çok kıymetli. Bu hem iç dünyamız, hem de çevremizdekiler için olumlu yansımalar yaratıyor. Bu farkındalıkla zaman zaman kendinizi ne kadar sevdiğinizi ve olumlu düşündüğünüzü kontrol etmek son derece iyi gelecek. Unutmayın benzer duygular benzer duyguları çeker.

Yaşam Önceliklerinizde Denge Sağlayın

2023 yılı için en önemli gerekliliklerden olduğunu söylemek mümkün. Yaşamımız giderek hızlanırken ve yoğunlaşırken bir bakıyoruz ki tek bir alana olması gerekenden daha çok ağırlık vermişiz. Bu da genelde hızlı tempoya yetişmek için iş alanı oluyor. İşteki başarımız ve kariyer çok önemli olsa da aile, sağlık, spor ve beslenme de hayatımızın en kıymetli bileşenleri. Dolayısıyla ajandalarınızda bu yılın planlamalarını yaparken en baştan bu dengeyi gözetmekte fayda var. Tükenmişliğin önünü kesin!

Tükenmişlik son yıllarda en çok duyduğumuz, en çok şikayet edilen kavram. Aslında belki de gelişine dair ufak ufak sinyaller veren ama gözardı ettiğimiz önemsemediğimiz bir kırılım noktası. Bir üst maddede yer verdiğimiz “denge” kavramı ve denge kurma tükenmişliğin önüne geçme formülünde son derece önemli. “Her şeyin aşırısı fazladır” deyişi burada önem kazanıyor. Herhangi bir konuyu gereğinden fazla düşünmek, istediğimiz ama gerçekleşmeyen olaylara saplanıp kalmak, hayat bileşenlerimiz arasında dengeyi kuramamak götürüyor bizi tükenmişliğe. Kendimize farkındalık zamanları ayırarak, neyi, nasıl ne şekilde yapıyoruz, ne kadar zaman ayırıyoruz gibi soruları kendimize sormayı unutmamak gerekiyor. Siz siz olun hiç birşeye kendinizi gereğinden fazla kaptırmayın!

Mindfulness Olmazsa Olmazınız Olsun

İşte geldik farkındalığımızı artırmadaki sihirli sözcüğe! Mindfulness… Hatta bu kavramı açıklamada en çok kullanılan tanımlama “ Mindfull değil Mindful olmak… Aradaki ufak bir harf farkı ne kadar büyük öneme kadir tahmin edersiniz. Zihnimizin ambale olduğu, en ufacık bir billgiyi bile koyacak yer bulacak yer bulamadığımız zihin durumundan sakin, asude bir moda geçmek mindfulness. Meditasyon, yoga gibi egzersizlerle de yaşamın hızlı döngüsünden çıkıp kendimizi dingin bir akışa geçirebiliyoruz. Bu seneye kadar uyguladınız ya da uygulamadınız belki ama bu sene sizinle son olmasında büyük fayda var. Uyku düzeninize, odaklanmaya, stres yönetimimize ve daha birçok alana önemli katkıları olacak. Farkındalık pratiğini mutlaka hayatınıza uygulayın.

başarı

Kişilerarası İletişimi Güçlendirin

Pandemi ile gelen online hayat bize bir çok kolaylık kazandırdı. Ama bir yandan da fiziksel olarak yaptığımız bir çok aktivitenin de yüzyüze olmasının önüne geçti. Mağazaya gidip alışveriş yapmaktan tutun yüzyüze sohbet ortamlarına kadar bir çok alanda kolayımıza gelip online çözümlere yöneliyoruz. Fakat insanın toplumsal bir varlık olduğunu düşünürsek belki de üşendiğimiz bir çok “yüzyüze” etkileşimin bize arka planda büyük katkıları var. O yüzden 2023’ün bolca yüzyüze sohbetli, etkileşimli ve paylaşımlı  bir yıl olmasına özen gösterin.

Kendinize 2023 Yetkinliği Seçin

Dijital dünya sürekli ilerleme içinde. Sürekli yeni yazılımlar, uygulamalar, konular ve sistemlerle karşılaşıyoruz.  Yeni dinamiklere uyum sağlamak için kültürel birikim ve teknolojik yetenekleri geliştirmek entelektüel seviyemizi yükseltiyor. İster hobi ister yeni gelişen bir alandan olsun kendinize şimdiden 2023’te kazanmayı planladığınız bir yetkinlik seçin. Aslında seçenek o kadar çok ki, belki de birden fazla seçiminiz olur, kimbilir…

Ecehan Ersöz

İlgili Konular